Berichtgeving Investeringsplannen MECC n.a.v. gunning ingenieursdiensten

Gunning ingenieursdiensten
De gemeente heeft de ingenieursdiensten voor de modernisering en uitbreiding van het beurs- en congrescentrum MECC Maastricht gegund aan architectenbureau cepezed b.v . te Delft.

Deze gunning vormt de afronding van een europese aanbestedingsprocedure, waarin  één ontwerpteam is gezocht dat verantwoordelijk is voor zowel het architectonisch- en interieurontwerp,  de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties, de constructie, brandveiligheid, duurzaamheid, als bouwfysica en akoestiek (zogenaamde total engineering). Het team bestaat uit cepezed (architectuur en interieurontwerp), IMd Raadgevende Ingenieurs (constructie), Nelissen Ingenieursbureau (E&W installaties), DGMR Bouw (bouwfysica en duurzaamheid) en Theateradvies.

Betekenis MECC
MECC (Maastricht Expositie & Congres Centrum) is een van de belangrijkste beurs- en congrescentra in Nederland en geniet een goede internationale positie door onder meer zijn strategische ligging in de driehoek Nederland-België-Duitsland. In MECC Maastricht worden 200 (internationale) beurzen, congressen en evenementen per jaar georganiseerd, zoals kunstbeurs TEFAF Maastricht, Jumping Indoor Maastricht en InterClassics Maastricht. Vakblad Meetings heeft MECC Maastricht onlangs uitgeroepen tot Beste Congreslocatie van Nederland. Door de vele internationale beurzen en congressen levert MECC Maastricht economisch een grote toegevoegde waarde aan Maastricht en de regio.

Investeringen in MECC
Met de overname van delen van het vastgoed begin 2015 van Annexum door Gemeente Maastricht ontstond investeringsruimte voor MECC Maastricht. Om de vooraanstaande reputatie en concurrerende positie te behouden ondergaat MECC Maastricht de komende jaren een ingrijpende herontwikkeling. Daarbij zijn functionaliteit, doelmatigheid, goede logistiek en duurzaamheid leidende thema’s in het ontwerp. Het nieuwe Brightlands Meeting Point vormt straks een uiterst belangrijke uitbreiding van de Expofoyer, de vergader- en congresfaciliteiten en de horeca aan het Forumplein. Andere onderdelen in de herontwikkeling betreffen de vernieuwing van het congrescentrum, de revitalisering van de Forumpassage, de opwaardering van parkeerterreinen P3 & P4 inclusief de randen en de verbetering van de bewegwijzering. In totaliteit is een investeringsbudget beschikbaar van € 27,2 mln.

Betekenis voor Brightlands Maastricht Health Campus
De herontwikkeling van het MECC  betekent een belangrijke versnelling voor de doorontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus. De investeringen in het MECC versterken het vestigingsklimaat / verblijfskwaliteit van het campusgebied in combinatie met projecten en faciliteiten als het inmiddels gerealiseerde universitair sportcentrum en het in voorbereiding zijnde Mosae Vita. Daarnaast zal de toename van het aantal medische congressen het internationale imago van de campus verstevigen en wordt de acquisitieaanpak van de Campusorganisatie ondersteund.  Dat zijn belangrijke reden voor de Provincie om de plannen van het MECC te ondersteunen.

Overigens worden naast genoemde investeringen binnen het plangebied Brightlands Maastricht Health Campus en direct grenzend aan het MECC infrastructurele verbeteringen voorbereid, die erop gericht zijn het Hart van de campus te versterken en te vergroenen en daardoor een aangenaam verblijfsklimaat te creëren. In totaliteit gaat het daarbij om een investering van ruim € 8,5 mln., die door de gebiedspartners azM, UM en de gemeente gezamenlijk wordt opgebracht. 

Planning
De ontwerpvisie wordt in de komende maanden uitgewerkt naar een Voorlopig Ontwerp en Definitief Ontwerp. Vervolgens worden de plannen besteksgereed gemaakt en zal de aanbesteding van de werkzaamheden zelf gaan plaatsvinden. De gemeenteraad van Maastricht zal in dat proces nog worden betrokken. De opwaardering van de parkeerterreinen zal naar verwachting starten in de tweede helft van 2017. De andere onderdelen zullen tot en met 2020 gefaseerd worden uitgevoerd. 

Nieuwsbrieven

Volg ons via onze nieuwsbrieven.


i-lov-my-ears.jpg

Wij zorgen voor een veilig volume en verkopen gehoorbescherming tijdens evenementen. Waarom? Omdat je gehoorschade niet kunt genezen, maar wel kunt voorkomen. Daarom vinden wij dat je je oren zo goed mogelijk moet beschermen tegen schadelijke invloeden. Op de website van I Love My Ears vind je handige tips hoe je je oren zo goed mogelijk kunt beschermen en toch kunt blijven genieten van muziek.

Nieuwsbrieven

Het laatste nieuws, aankondigingen en kortingsacties.

ufi-logo_wit1.png
logo_aeo2018.png
green_key_2018.png
healthcare-venues-mecc-.png
+31(0)43 38 38 383Forum 100 | 6229 GT Maastricht