Open European Quilt Championships 2015 naar Maastricht

19e editie in het MECC met oog op verdere internationale groei

Maastricht – Van 29 oktober t/m 1 november 2015 vinden voor de eerste keer in MECC Maastricht de 19e Open European Quilt Championships (OEQC) plaats. Na 18 jaar in Waalre en Veldhoven te zijn georganiseerd komt OEQC nu naar Maastricht om verdere groei mogelijk te maken. Het OEQC 2015 vindt plaats in het congrescentrum en de Expo-Foyer van het MECC en beslaat 4000 vierkante meter voor 4 dagen beurs en kampioenschappen. Dit internationale quiltfestival met presentaties, workshops en wedstrijd, heeft elk jaar een thema en wordt gecombineerd met een beurs van materialen op het gebied van quilten en patchworken.

Over de quilt
Een quilt (spreek uit ‘kwilt’) is een doorgestikte deken van drie op elkaar genaaide lagen. In de 19de eeuw namen Europese emigranten de quilttechnieken mee naar Amerika, waar het quilten heel populair werd onder meisjes en vrouwen. Door symbolen in quilts te verwerken, konden vrouwen hun mening geven over allerlei maatschappelijke gebeurtenissen, waardoor quilts een historische waarde kregen.

Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden. In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts, met name de quilts van de Amish, die veel overeenkomst vertoonden met de toenmalige moderne kunst.

Quilttentoonstellingen en hernieuwde aandacht voor oude ambachten en tradities zorgen dat patchwork en quilten in Europa weer populair is bij het grote publiek.

Quilt en quilten
Een quilt (spreek uit ‘kwilt’) is een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. Het maken van quilts wordt ook wel quilten genoemd. Oorspronkelijk was de quilt bedoeld als deken gemaakt met eenvoudige motieven. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680.

Oorsprong van de quilt
In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika, waar de quilt heel populair werd. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Voor iedere speciale gelegenheid, zoals een bruiloft of een geboorte, werd een quilt gemaakt. Door symbolen in quilts te verwerken, konden vrouwen hun mening geven over allerlei maatschappelijke gebeurtenissen. Net als merklappen kregen quilts hierdoor een historische waarde.

Kunstobjecten
Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden. In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name de quilts van de Amish. Deze laatste vertoonden namelijk veel overeenkomst met de toenmalige moderne kunst.

Quilten is (weer) populair
Quilttentoonstellingen en hernieuwde aandacht voor oude ambachten en tradities zorgen dat patchwork en quilten in Europa weer populair is bij het grote publiek. Veel mensen herinneren zich nog de betekenis van patchwork en quilten uit hun jeugd. Dat verklaart ook het succes van quiltclubs, verenigingen, quiltwinkels, beurzen en congressen.

Open Europese Quilt Kampioenschappen 2014
De Open Europese Quilt Kampioenschappen 2014 vinden plaats van 23 tot en met 26 oktober 2014 in NH Koningshof te Veldhoven. Tijdens dit quiltfestival worden wedstrijdquilts tentoongesteld en gastcollecties. Het thema van de wedstrijd is dit jaar ‘Oude Meesters. Meer informatie op: www.textile-festivals.com

Nieuwsbrieven

Volg ons via onze nieuwsbrieven.


i-lov-my-ears.jpg

Wij zorgen voor een veilig volume en verkopen gehoorbescherming tijdens evenementen. Waarom? Omdat je gehoorschade niet kunt genezen, maar wel kunt voorkomen. Daarom vinden wij dat je je oren zo goed mogelijk moet beschermen tegen schadelijke invloeden. Op de website van I Love My Ears vind je handige tips hoe je je oren zo goed mogelijk kunt beschermen en toch kunt blijven genieten van muziek.

Nieuwsbrieven

Het laatste nieuws, aankondigingen en kortingsacties.

beyond boundaries

ufi-logo_wit1.png
logo_aeo2018.png
green_key_2018.png
+31(0)43 38 38 383Forum 100 | 6229 GT Maastricht