5000 internationale deelnemers verwelkomd op European Stroke Organisation Conference
In 2026 verwelkomt Maastricht een van de meest invloedrijke internationale congressen op het gebied van beroertezorg en neurologie: de 12th European Stroke Organisation Conference van 6 tot 8 mei 2026. Na eerdere edities in onder meer München, Helsinki en Basel, vindt het congres plaats in het MECC Maastricht, direct naast het Maastricht UMC+ en de medische faculteit van Universiteit Maastricht. Voor deze editie worden meer dan 5000 deelnemers uit ruim 100 landen verwacht.
In Europa worden naar schatting elk jaar meer dan 1,5 miljoen mensen getroffen door een beroerte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een beroerte wereldwijd de meest waarschijnlijke oorzaak van overlijden en blijvende invaliditeit. Het congres benadrukt daarmee niet alleen zijn wereldwijde relevantie, maar ook de urgentie van grensoverschrijdende samenwerking en innovatie in de beroertezorg.
Nederlandse MR CLEAN-studie sterke katalysator
De keuze voor Maastricht is mede te danken aan de internationale impact van de MR CLEAN-studie – een Nederlandse doorbraak in de behandeling van acute beroertes. Deze studie, geleid door het Maastricht UMC+, Erasmus UMC Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, en geïnitieerd op verzoek van de Nederlandse Hartstichting, toonde als eerste overtuigend aan dat endovasculaire behandeling via katheterisatie levensreddend en functieherstellend kan zijn bij een acute beroerte. Binnen enkele maanden werd deze aanpak wereldwijd de standaard.
De impact is ongekend: patiënten die eerder invalide zouden zijn gebleven, kunnen dankzij deze behandeling vaak terugkeren naar werk en een zelfstandig leven. Het New England Journal of Medicine noemde MR CLEAN “een van de meest waardevolle klinische studies van de afgelopen twintig jaar.” De studie heeft een enorme boost gegeven aan de jaarlijkse European Stroke Organisation Conference, waarvan het aantal deelnemers in tien jaar tijd is vertienvoudigd.
Prof. Dr Van Zwam als voorzitter: wereldwijd gerenommeerd in beroertezorg
De lokale organisatie van het congres is in handen van Prof. dr. Wim van Zwam, interventieradioloog aan het Maastricht UMC+ en een van de initiatiefnemers van de MR CLEAN-studie. Samen met Prof. dr. Robert van Oostenbrugge, neuroloog aan het Maastricht UMC+, vormt hij een sleutelfiguur in het nationale en internationale beroerteonderzoek.
“Het is bijzonder dat wij dit congres in Maastricht mogen organiseren,” zegt Van Zwam. “Het congrescentrum, het ziekenhuis, de universiteit en innovatieve bedrijven bevinden zich hier letterlijk op een steenworp afstand van elkaar. Die directe nabijheid van zorg, wetenschap en technologie is zeldzaam in Europa.”
De stad Maastricht biedt daarnaast een goede prijs-kwaliteitverhouding, een rijke historie en een compact karakter dat zich uitstekend leent voor een congres van deze schaal. “Alles is op loopafstand, fietsen is eenvoudig en de stad is goed bereikbaar via internationale treinverbindingen en via de luchthavens van Düsseldorf en Brussel. Via een online boekingstool kunnen congresbezoekers eenvoudig gecombineerde shuttlediensten vanaf de luchthavens reserveren,” aldus Jurgen Moors, directeur van Maastricht Convention Bureau, en samen met Prof. Dr. Van Zwam en MECC Maastricht nauw betrokken in het biedingsproces.
Maastricht als gaststad in topvorm
De komst van het meerdaagse congres heeft een forse economische impact. Alle hotelkamers in de Maastricht regio zullen gevuld zijn, transportbedrijven leveren maatwerkoplossingen en de horeca en evenementenlocaties staan paraat om duizenden internationale gasten te ontvangen. Het gerenoveerde MECC Maastricht, strategisch gelegen in het centrum van de Brightlands Maastricht Health Campus en volledig toegerust voor congressen van dit formaat, vormt het ideale decor.
John Aarts, wethouder Gemeente Maastricht: “Dit congres brengt wetenschap, zorginnovatie en internationale samenwerking samen in onze stad. De maatschappelijke en economische spin-off is enorm. Het bevestigt Maastricht als topbestemming voor kennisintensieve evenementen.”
Frank Mimpen, Commercieel Directeur MECC Maastricht: “Het is een mijlpaal om ESOC te mogen ontvangen met het hoogste aantal congresdeelnemers ooit in MECC Maastricht. Dat we dit moeiteloos kunnen faciliteren, laat zien dat onze recente upgrade en verbouwing zijn doel dient – waarvan het kunnen verwelkomen van grotere congressen als deze er één is.”
Internationaal verbonden in onderzoek en onderwijs
De Universiteit Maastricht onderstreept het belang van de komst van dit congres. Nauw verweven met het Maastricht UMC+, speelt de universiteit een centrale rol in Europees neuro-onderzoek. Vanuit de eigen School for Mental Health and Neuroscience (MHeNs) coördineert zij het European Graduate School of Neuroscience (EURON), een internationaal samenwerkingsverband van zeven universiteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Dat juist Maastricht dit netwerk aanstuurt, benadrukt de sterke positie van de stad in het Europese neurologische onderzoeksveld – en onderstreept de academische waarde van het congres.
Toekomstvisie
Samen met de World Stroke Organization (WSO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zetten de onderzoekers, waaronder Prof. van Zwam, zich in voor de wereldwijde opschaling van innovatieve beroertebehandelingen. De 12th European Stroke Organisation Conference in 2026 vormt daarbij een krachtig internationaal platform voor kennisuitwisseling, samenwerking en het versnellen van innovaties die levens redden – nu én in de toekomst.
Foto VLNR:
Staand: Dr. Sanne de Boer (MUMC+), Ingrid Grimbergen (Maastricht Convention Bureau), Jurgen Moors (Maastricht Convention Bureau), Dr. Inger de Ridder (MUMC+), Dr. Martine Truijman (MUMC+), Dr. Bart Wagemans (MUMC+), Tom Swaen (Maastricht Convention Bureau), Dr. Christiaan van der Leij (MUMC+)
Zittend: Charles Beckers (MECC Maastricht), Prof. Dr. Wim van Zwam (MUMC+), Prof. Dr. Julie Staals (MUMC+), Prof. Dr. Robert van Oostenbrugge (MUMC+)