Met verduurzaming draagt MECC Maastricht bij aan mens en maatschappij

september 4, 2024

Artikel “Thuis in Maastricht”

Eind jaren 80 verrezen in Randwyck de gebouwen van MECC Maastricht. Het is Europa’s meest gastvrije plek voor congressen, beurzen en andere grote evenementen. Dat vraagt niet alleen om een goede organisatie, maar ook om het nodige energieverbruik. Het MECC maakt daarin duurzame keuzes en zet steeds meer stappen om in 2050 energieneutraal te zijn. Zo wil de organisatie positieve impact maken op de medewerkers, bezoekers én de stad.

 

In de tijd dat het MECC werd gebouwd, was de bouwstandaard anders dan nu. Van isoleren of duurzame stroom was nog geen sprake. “De laatste jaren nemen we steeds meer verantwoordelijkheid op het gebied van duurzaamheid”, vertelt operationeel directeur Sven Wiertz. “De markt vraagt erom: onze klanten willen of moeten op een duurzame locatie hun evenement organiseren. Maar we doen het ook, omdat wij het zelf graag willen. Het is goed voor het milieu, voor onze mensen én onze portemonnee.”

 

Maximale duurzaamheidswinst
MECC Maastricht legt de lat hoog om maximale duurzaamheidswinst te behalen. Dat gebeurt samen met de gemeente die eigenaar is van de gebouwen. “Vanaf 2019 hebben we ons congresgedeelte grondig verbouwd. We zorgden onder andere voor warmtepompen, warmte koude opslag en vloerverwarming. Daarvoor hebben we een kwaliteitscertificaat ontvangen met 3 sterren, wat staat voor ‘zeer goed’”, aldus Sven. “Ook in onze hallen zetten we stappen. Inmiddels zijn alle daken vernieuwd en voorzien van isolatie en deels zonnepanelen. De traditionele verlichting is vervangen door led. Die verbruiken minder stroom en gaan langer mee.”

 

Voor medewerkers, klanten en regio
“Duurzaamheid gaat voor ons verder dan het aanbrengen van nieuwe installaties of isolaties”, legt Danielle Bronckers, Manager Marketing & Communication, uit. “We willen vooral positieve impact maken op mens en maatschappij. Op medewerkers, klanten/organisatoren én de stad/regio. Daarom doen we mee met goede doelen en verrichten we tijdens onze jaarlijkse collegadag zinvolle activiteiten, zoals spelletjes met ouderen of hokken opknappen bij de dierenopvang. Onze relaties hoeven ook geen nutteloze giveaways meer te verwachten na een congres. We kiezen als bedankje voor een duurzaam item of een ‘symbolische’ boom. Die laten we planten in het regenwoud en in Nederland. Onze gasten ontvangen daarvan een certificaat.”

 

Doen wat we kunnen
Sven realiseert zich dat alle activiteiten bij MECC Maastricht een CO2-voetafdruk achterlaten. “We hebben weinig invloed op de reizen die onze bezoekers maken om naar Maastricht te komen. Daarom doen we zelf wat we kunnen. We zorgen voor zo min mogelijk afval en kijken kritisch naar onze inkoop. Inmiddels is 95 procent van onze leaseauto’s elektrisch en op de hallen liggen zo’n 2.450 zonnepanelen. Die dekken 25 procent van ons jaarlijkse stroomverbruik. De rest kopen we in met Garanties van Oorsprong. Dat is stroom die is opgewekt door wind, water en zon. Dankzij al deze maatregelen willen we in 2030 al 46 procent minder CO2 uitstoten dan in 2019. Zo zijn wij op weg naar een energieneutraal MECC Maastricht in 2050.”

 

Klik hier voor het volledige artikel.

EMG en MECC Maastricht starten strategische samenwerking

oktober 3, 2024

One stop shopping voor eventorganisatoren Event Management Group (EMG) en MECC Maastricht kondigen een samenwerking aan, waarmee ze hun krachten...

Read More

Met verduurzaming draagt MECC Maastricht bij aan mens en maatschappij

september 4, 2024

Artikel "Thuis in Maastricht" Eind jaren 80 verrezen in Randwyck de gebouwen van MECC Maastricht. Het is Europa’s meest gastvrije plek voor...

Read More

Europese SETAC congres in 2026 naar MECC Maastricht

juli 8, 2024

Maastricht Europees middelpunt voor 2.600 milieuprofessionals Maastricht, 8 juli 2024 – Van 16 tot en met 21 mei 2026 verwelkomt MECC Maastricht...

Read More